AGEs, t.j. Advanced Glycation Endproducts (produkty pokročilej glykácie) sú látky v tele, ktoré ovplyvňujú proces starnutia. Zložky AGE sa vytvárajú v ľudskom tele samostatne pôsobením času, ale taktiež vznikajú aj pri príprave jedla. AGE sa hromadia v tkanivách po celý život. Naše telo v mladšom veku si bežne poradí s ich prebytkom. Avšak, v priebehu rokov a u ľudí s chorobami, ako je cukrovka, zlyhanie obličiek a kardiovaskulárnymi ochoreniami atd., je tento priebeh oveľa rýchlejší. AGE sú ukazovateľom, ktorým možno stanoviť ľudský biologický vek.
Čo ovplyvňuje nahromadenie sa AGE v tele? • strava (potraviny s prídavkom cukru, vysoko spracované múčne potraviny, koláče, múčniky, vajíčka, spracované mlieko a jeho produkty, zmrzliny a nanuky...) • dlhá príprava jedál (opečené, dusené, varené, karamelizované, silno pečené alebo grilované potraviny) • emocionálny stres • nadmerné opaľovanie pokožky na slnku, vystavenie pokožky UVA/UVB lúčom
Aké sú najlepšie spôsoby, ako kontrolovať výšku hodnoty AGE? • obmedzte potraviny ktoré produkujú AGE • zdravý, dlhý spánok • zvládanie stresu • pravidelné cvičenie • chráňte pokožku pred UVA/UVB lúčmi
AGEs -konečný produkt pokročilej glykácie:
Zložky AGE sa formujú časom v organizme, spájaním prebytku cukru spolu s bielkovinami. AGE rovnako prijímame aj v potrave.Kumulované zlúčeniny AGE atakujú naše orgány a zdravé tkanivá, spôsobujú starnutie organizmu.AGE zohrávajú kľúčovú úlohuvrozvoji cukrovky, jejkomplikácií, zlyhaniu obličiek achorôb kardiovaskulárneho systému.
Pravidelným pitím bioaktívnych nápojov z Tahitian Noni International môžeme výrazne znížiť podiel AGE zlúčenín v tele. Viactu.
Aký je Váš biolokický vek?
Objednať sa na meranie Vašej AGE hodnoty (a viac info) možno tu: www.truage.sk